Wat is suikerziekte?

Bij de vertering in de darmen worden koolhydraten uit de voeding afgebroken tot glucose. Vanuit de darm wordt glucose opgenomen in het bloed en gebruikt door de lichaamscellen als bouwsteen en als brandstof.

Voor de opname van  glucose in sommige lichaamscellen is insuline nodig, een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Als er te weinig insuline is, blijft er teveel glucose in het bloed achter en is er sprake van suikerziekte. Bij suikerziekte is dus het glucosegehalte in het bloed verhoogd.

Er zijn verschillende typen suikerziekte. Meest voorkomende zijn type 1 en type 2.

Type 1 diabetes mellitus

Type 1 diabetes komt bij oudere honden het meest voor. Het lichaam maakt te weinig insuline aan. In de praktijk ziet u dat uw huisdier met type 1 suikerziekte afvalt.

Type 2 diabetes mellitus

Type 2 diabetes komt bij katten het meest voor. Het ontstaan van diabetes bij de kat vertoont grote gelijkenis met type 2 diabetes bij de mens. Gebrek aan beweging en overgewicht leiden tot een verminderde gevoeligheid voor insuline. In het lichaam wordt voldoende insuline aangemaakt, maar het lichaam is onvoldoende in staat de insuline te gebruiken. Hierdoor wordt het glucosegehalte in het bloed veel te hoog.