Insuline toedienen

Er bestaat geen genezing voor suikerziekte, maar met hulp van uw dierenarts kan de ziekte goed worden behandeld. Meestal moet insuline worden geïnjecteerd om het insulinegehalte bij uw kat te herstellen en het bloedglucosegehalte te reguleren. De hoeveelheid insuline die nodig is, varieert van dier tot dier. Uw dierenarts of de veterinair diabetes consulent(e) van uw dierenarts zal u dit uitleggen en helpt u leren om injecties te geven, zonder stress voor u of uw huisdier.

De behandeling van suikerziekte bij uw kat vergt inspanning, maar het loont ruimschoots de moeite. Katten waarbij de suikerziekte onder controle is, drinken, eten, plassen en bewegen op een normaal niveau. Hun gewicht is doorgaans stabiel en de kans op complicaties is kleiner.

Naast insuline-injecties is het ook regelmaat heel belangrijk, want zowel beweging als maaltijden hebben invloed op de insulinebehoefte van een suikerziek dier.Maaltijden moeten daarom steeds op dezelfde tijdstip gegeven worden en qua samenstelling en hoeveelheid moeten de maaltijden steeds hetzelfde zijn.  Er bestaan ook speciale diëten voor suikerzieke dieren, die inspelen op de gewijzigde behoeften van het dier. Overleg met uw dierenarts over de hoeveelheid beweging die uw kat mag hebben. Katten die gewend waren (een deel van) de dag buiten door te brengen, kunnen dit blijven doen.